Loslaten, verval, verzachten…. een nieuwe balans!

Lieve dansers,

Als we de natuur volgen dan zitten we nu in een overgangsperiode. Van zomer, via de nazomer nu de herfst in. De zomer zorgt voor overvloed waar we nu de vruchten van kunnen plukken. Balans tussen geven en nemen. En ook wij zijn natuurwezens en wellicht onbewust gaan we nu mee in het wat minder uitbundig worden. We bereiden ons voor op loslaten, verval en vergaan.

Een overgang vraagt altijd overgave en vertrouwen. Het is een onstabiele tijd waarin chaos ontstaat en na verloop van tijd weer een nieuwe balans wordt gecreëerd.

Het is een natuurlijk mechanisme dat we weerstand voelen tegen het onbekende. De energie stroomt niet overal meer vrij uit en gaat vastzitten. We vormen zo onbewust onze eigen pantsers: ringen van chronische spanning in ons lijf. Het zijn vaak fysieke uitingen van emotionele spanning. Bijvoorbeeld gespannen kaken, je kiezen op elkaar zonder dat je het in de gaten hebt. Dat gebeurt dan als je iets spannends aan het doen bent of stress hebt bijvoorbeeld. Wat ook vaak gebeurt is dat ons denken niet in een lijn is met wat we voelen en dat geeft dan spanning, want wat je ook gaat doen vervolgens, ergens schuurt het.

Wilhelm Reich heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. De dansen in biodanza helpen je dit harnas te verzachten, de weerstand op te lossen zodat je de volgende fase in kunt gaan. Transformatie vraagt altijd het bekende los te laten zodat er ruimte komt voor iets nieuws, of misschien wel gewoon ruimte zonder opvulling.

Ik nodig je uit om te dansen en te ontspannen, je pantsers op te lossen, op mooie muziek: