Ontmoeting en positieve ervaringen

Vorige week hebben we ontdekt dat al onze zintuigen meedoen met onze beleving. Affectiviteit vraagt een zorgvuldige afstemming en onze zintuigen kunnen ons daar zo goed bij helpen.

Om helemaal van affectieve ontmoetingen te kunnen genieten, om daar voor open te staan en om ermee uit te reiken, is het nodig dat je niet alert bent, maar dat je je in een “veilige staat van zijn” bevindt, dat je je kunt overgeven in vertrouwen aan de ontmoeting met de ander.

En met ontmoeting bedoel ik hier een heel groot scala van interacties, van een ontmoeting met ogen tot een bad van warme strelingen, van een spelletje met een warme knipoog tot een serieus toegewijd aandachtig aanwezig zijn. Onze zintuigen geven ons informatie, maar ons hoofd kan er ook aan meedoen, in positieve en negatieve zin. Stemmetjes die negatieve overtuigingen blijven roepen zullen niet helpen in de overgave. Positieve ervaringen daarentegen wel. In biodanza organiseren we als het ware die positieve ervaringen op een veilige manier. Elke ervaring creëert weer een imprint in je hersenen en als het maar vaak genoeg gebeurt dan groeit er een nieuwe “weg” in jouw hersenen naar de positieve ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.