De Oorsprong….

We hebben met alle 5 de lijnen gedanst en eigenlijk ontbreekt er nog een stukje naar mijn gevoel. Want al deze 5 groepen van menselijk potentieel, hebben ergens hun oorsprong. 

De oorsprong ligt in de baarmoeder in het laatste stukje van de zwangerschap tot het kindje ongeveer 6 maanden oud is. In die periode vinden de eerste reacties plaats op interne en externe stimuli. Dat noemen we de protovivencia’s. Die reacties laten een impressie achter waarop verschillende vivencia’s verder bouwen. Je kunt ook zeggen dat een protovivencia een manier is van leren door ervaring.

Protovivencia van:

1. Vitaliteit bestaat uit beweging

2. Seksualiteit bestaat uit contact en liefkozingen

3. Creativiteit bestaat uit uitdrukking en nieuwsgierigheid

4. Affectiviteit bestaat uit voeding en bescherming, geborgenheid

5. Transcendentie bestaat uit harmonie in de omgeving

Van de protovivencia-tijd kunnen we ons niks meer bewust herinneren, maar in onze cellen zijn de ervaringen wel opgeslagen. Als dus bodempje waar we als kind steeds verder ons konden ontwikkelen. Wat heb jij denk je goed kunnen ontwikkelen en wat was minder tot je beschikking?

En waarschijnlijk heb je gedurende je leven deze lijnen allemaal meer of minder verder ontwikkeld. Want dat staat niet stil. Je kunt blijven leren! Hoe fijn is dat! En biodanza helpt je daarbij.

We hebben het er al over gehad….welke lijn voel jij nu als uitdaging en met welke lijn voel jij je nu het meest vertrouwd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.